Nawigacja

- Kuchnia litewska - Zagraniczne

W tej kategorii --->>>>>>>>>następny przepis Galaretka mleczno-migdałowa

Cepeliny - pyzy z twarogiem

Składniki na Cepeliny - pyzy z twarogiem

koszyk zakupów ilość jm produkt info
20 szt ziemniak 15 surowych i 5 ugotowanych
40 dkg ser twarogowy (twaróg)
1 szklanka jajko
1 łyżeczki masło
sól
estragon lub świeżej mięty.

Przepis Cepeliny - pyzy z twarogiem

Przepis Ziemniaki surowe obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce albo przepuść przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wyciśnij do podstawionej miseczki i odstaw na 10 - 15 min. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do startych ziemniaków. Połącz z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, masę posól i dokładnie wyrób.Przygotuj nadzienie: twaróg przetrzyj przez sitko lub zmiel trzy razy w maszynce do mięsa. Wbij jajko, dodaj masło, drobniutko posiekany estragon lub miętę oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszaj.Z ciasta ziemniaczanego formuj kule wielkości jabłka, spłaszczaj je, pośrodku nakładaj nadzienie. Mocno ściśnij, formując podłużne, obłe pyzy, podobne w kształcie do cygara. Wkładaj je - po jednej - do osolonej wrzącej wody, gotuj przez 25 min. Wyjmij, osącz, polej masłem i śmietaną.
Składniki

20 ziemniaków (15 surowych i 5 ugotowanych),40 dkg twarogu,jajko,łyżeczka masła,sól,listki zielonego estragonu lub świeżej mięty.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod