Nawigacja

- Kaczka - drób - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Kaczka pieczona po królewsku<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Kaczka pieczona nadziewana bakaliami

Filet z kaczki z jabłkami

Składniki na Filet z kaczki z jabłkami

koszyk zakupów ilość jm produkt info
3 szt Filet z kaczki (pierś)
10 dkg masło
8 szt jabłko najlepiej renety
2 szt szalotka lub cebulki
1 szklanka sok jabłkowy niesłodzony lub cydr
1 łyżki miód lub cydr
1 szt limonka
1 szt jajko
1 łyżki ocet winny
1 łyżeczki magii
1 łyżeczki mąka ziemniaczana lub kukurydziana
1 szt rozmarynu gałązka

Przepis Filet z kaczki z jabłkami

Przepis Limonkę obieramy. Skórkę wkładamy na 2 minuty do wrzątku i kroimy w cienkie paseczki. Jabłka obieramy, cztery kroimy w ćwiartki, usuwamy środki, kroimy w plastry. Pozostałe ucieramy na grubej tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy jajko, solimy, pieprzymy.

Formujemy placuszki i smażymy na patelni na połowie masła z rozmarynem po 2 minuty z każdej strony.

Filety odwracamy i smażymy z drugiej strony 5 minut. Dorzucamy posiekane szalotki, obsmażamy.

Filety zdejmujemy, przykrywamy folią, na inny talerzyk przekładamy szalotkę.

Na drugiej połowie masła z rozmarynem obsmażamy plasterki jabłek. Przekładamy je do kaczki.

Na patelnię wlewamy sok jabłkowy lub cydr, maggi, syrop klonowy (lub miód), ocet winny i mąkę rozmieszaną w 2 łyżkach wody. Dodajemy skórkę z limonki, sól i pieprz.

Trzymamy na małym ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, następnie przecieramy przez sito.

Filety z kaczki kroimy ostrym nożem w ukośne plastry. Na półmisku układamy na przemian plasterki jabłek i kaczki, a obok jabłkowe placuszki.

Polewamy sosem.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod