Nawigacja

- Kiełbasy - Przetwory z mięsa - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Kiełbasa biała domowa<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Kiełbasa drobiowa obornicka

Kiełbasa domowa

Kiełbaska domowa wędzona bez chemi

Składniki na Kiełbasa domowa

koszyk zakupów ilość jm produkt info
4.5 kg wieprzowina średnio tłusta tutaj łopatka
0.5 kg wołowina
0.5 kg słonina lub tłusty boczek, podgardle
1 szklanka wywaru z kości
6 łyżki sol
1 łyżeczki pieprz
12 szt ziele angielskie mielone
6 szt czosnek
8 m osłonki z cienkiego jelita Jelita do kupienia w sklepach mięsnych

Przepis Kiełbasa domowa

Przepis Mięso pokrajać w paski coby dało się zmielić, mięso i słoninę zmielić na dużym oczku. Sól dokładnie wymieszać z przyprawami, dodać do mięsa i dodając stopniowo wywar mieszać i wyrabiać jak ciasto, aż do całkowitego wchłonięcia wywaru.

Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę słoninę i wymieszać dość dokładnie (ja z tym nie przesadzam - efekt widać na fotkach - gdyby dokładniej wyrobić składniki ładniej by się rozłożyły, ale skoro to domowa kiełbasa... Ułożyć w naczyniu (podobno najlepiej kamiennym więc do takiego daje) pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 h.

Jelita napełnić masą dość ściśle, formując odcinki długości 35 - 40 cm lub jak kto woli.

Zawiesić kiełbasy w chłodnym przewiewnym miejscu na 4 - 6 h, a następnie wędzić ciepłym dymem przez min 6 godzin (przy dużej temperaturze, w mniejszej 12-18 godzin) , ostudzić i jeść :)

Ja tą wędziłem kilka godzin - ze względu na inne wędzonki w temperaturze 50-60 stopni i na koniec podniosłem temperaturę do nawet 100 stopni.

Dla bezpieczeństwa temperatura powinna być przez jakiś czas min 80 stopni - ew. bakterie giną w takiej temperaturze.

Niektórzy dodają do kiełbasy saletrę - wydaje mi się to nie konieczne - kiełbaski wędzone na gorąco nie tracą koloru więc nie potrzeba saletry (która jest tylko na kolor)

Kiełbaska wyszła super, wszystkim smakowała.

Wyrób średnio trwały (dłużej wędzone w mniejszej temperaturze są trwalsze)

komentarze

Komentarze


lista komentarzy

  • jeszcze jedno - po wędzeniu kiełbas gotuję / parzę je.

    Radek / 2011-06-13 08:55:15
  • Ja wędzę 2-3 godziny w wysokiej temperaturze nie wiem jakiej bo nie mam termometra w wędzarni. Reszta jak w przepisie lub inne kombinacje.

    Radek / 2011-06-13 08:51:56
  • Kiełbaska wygląda bardzo apetycznie...

    Tomasz / 2011-06-03 18:35:21
Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod