Nawigacja

- Kiszki - Przetwory z mięsa - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Kiszka krwista II<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Kiszka pasztetowa wyborowa

Kiszka pasztetowa

Składniki na Kiszka pasztetowa

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1.5 kg wątroby wieprzowej
1.5 kg podgardla
3 szt cebula
4 szt bułki czerstwej
10 szt ziele angielskie mielone
1 szt jajko
3 łyżki sól
1 łyżeczki pieprz

Przepis Kiszka pasztetowa

Przepis Wątrobę i podgardle pokroić na małe (5 cm) kawałki. Podgardle zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do stanu półmiękkiego. Następnie dodać wątrobę oraz pokrajaną w plastry cebulę i dusić, aż woda prawie całkowicie wyparuje. Ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa (można dwu-, a nawet trzykrotnie) z sitkiem o bardzo drobnych oczkach, dodając namoczoną i odciśniętą bułkę. Wbić jajo i dodać resztę składników, a następnie dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.Napełnić luźno osłonki, końce zawiązać, wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu ok. 35 min. Wyjąć, opłukać gorącą, a następnie zimną wodą i ostudzić w chłodnym pomieszczeniu. Przechowywać w chłodziarce. Wyrób krótkotrwały.
Składniki

1.5 kg wątroby wieprzowej,1.5 kg podgardla,3 duże cebule,4 małe czerstwe bułki,1 jajo,3 łyżki soli,1 łyżeczka pieprzu,10 ziaren ziela angielskiego (zemleć),osłonka z jelita grubego lub krzyżówki.

komentarze

Komentarze


lista komentarzy

  • Czy na pewno 90 g soli? ( Bo łyżka to około 30 g) Ta ilosć na ok 4 kg masy wydaje mi się 2x za duża.Przepis wyglada bardzo profesjonalnie ale te jednostki miary to jakos ..?

    GienekG / 2011-03-06 07:58:55
Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod