Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Kiszka pasztetowa (Kiszki ,Przetwory z mięsa ) ...

Nawigacja

- Kiszki - Przetwory z mięsa - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Kiszka krwista II<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Kiszka pasztetowa wyborowa

Kiszka pasztetowa

Składniki na Kiszka pasztetowa

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1.5 kg wątroby wieprzowej
1.5 kg podgardla
3 szt cebula
4 szt bułki czerstwej
10 szt ziele angielskie mielone
1 szt jajko
3 łyżki sól
1 łyżeczki pieprz

Przepis Kiszka pasztetowa

Przepis Wątrobę i podgardle pokroić na małe (5 cm) kawałki. Podgardle zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem do stanu półmiękkiego. Następnie dodać wątrobę oraz pokrajaną w plastry cebulę i dusić, aż woda prawie całkowicie wyparuje. Ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa (można dwu-, a nawet trzykrotnie) z sitkiem o bardzo drobnych oczkach, dodając namoczoną i odciśniętą bułkę. Wbić jajo i dodać resztę składników, a następnie dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.Napełnić luźno osłonki, końce zawiązać, wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu ok. 35 min. Wyjąć, opłukać gorącą, a następnie zimną wodą i ostudzić w chłodnym pomieszczeniu. Przechowywać w chłodziarce. Wyrób krótkotrwały.
Składniki

1.5 kg wątroby wieprzowej,1.5 kg podgardla,3 duże cebule,4 małe czerstwe bułki,1 jajo,3 łyżki soli,1 łyżeczka pieprzu,10 ziaren ziela angielskiego (zemleć),osłonka z jelita grubego lub krzyżówki.

komentarze

Komentarze


lista komentarzy

  • Czy na pewno 90 g soli? ( Bo łyżka to około 30 g) Ta ilosć na ok 4 kg masy wydaje mi się 2x za duża.Przepis wyglada bardzo profesjonalnie ale te jednostki miary to jakos ..?

    GienekG / 2011-03-06 07:58:55
Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod