Nawigacja

- Królik - dziczyzna - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Królik Piotra<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Krem z królika

Królik na dziko - a la zając

Składniki na Królik na dziko - a la zając

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1 szt królik
5 dkg słonina
5 dkg wędzonej słoniny
1 szt cebula
2 łyżki mąka pszenna
0.25 litr śmietana
15 dkg smalec
5 dkg masta
0.5 szklanka octu
pieprz naturalny,ziele angielskie
liście laurowe,owoce jałowca,sól.

Przepis Królik na dziko - a la zając

Przepis Z octu, szklanki wody, cebuli, listka laurowego, dwóch do czterech ziarenek z każdej pozostałej przyprawy sporządzić zalewę. Przegotować i wystudzić. Umyte i podzielone na części mięso królika (przedtem należy je obrać z błon) włożyć do kamiennego garnka i zalać zalewą. Przykryć warstwą gazy i pozostawić w chłodnym miejscu na dwa dni. W tym czasie obracać mięso w garnku, aby dokładnie przeszło zalewą. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, opłukać, naszpikować paseczkami słoniny na przemian świeżej i wędzonej. W emaliowanym, dużym rondlu lub brytfannie rozgrzać tłuszcz (smalec) i na gorący wkładać kawałki mięsa. Obsmażyć ze wszystkich stron, dodjąc wyjętą z zalewy połowę cebuli, podlać niewielką ilością wody lub wywaru z warzyw i dusić do miękkości w piekarniku. W trakcie pieczenia systematycznie podlewać wodą. Miękkie mięso wyjąć i pozostawić w ciepłym miejscu. Sos zagęścić zawiesiną z mąki i wody, zagotować, zdjąć z ognia, dodać śmietanę i masło, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Składniki

1 królik,5 dkg świeżej słoniny,5 dkg wędzonej słoniny,1 duża cebula,2 płaskie łyżki mąki pszennej,0.25 l śmietany,15 dkg smalcu,5 dkg masła,0.5 szkl. octu,pieprz naturalny,ziele angielskie,liście laurowe,owoce jałowca,sól.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod