Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Kurczak wędzony (Kury, kurczaki ,drób ) ...

Nawigacja

- Kury, kurczaki - drób - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Roladki z piersi z kurczaka na parze<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Podudzie z kurczaka na makaronie

Kurczak wędzony

Wędzimy kurczaka, w sklepach sprzedawany jako zakąska piwna - doskonale się nadaje :)

Składniki na Kurczak wędzony

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1 szt kurczak
200 gram sól
2 litr woda
natka pietruszki
seler nać

Przepis Kurczak wędzony

Przepis Przygotowanie kurczaka.
Usuwamy pozostałości piór, odcinamy szyjkę, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka.

Peklowanie - ja pekluje samą solą,
solankę o stężeniu ok 10% 100 gram soli na 1 litr wody.
Pozostawiamy w chłodzie (lodówka lub piwnica) 18 - 24 godz.


Przygotowanie do parzenia.
Przygotowujemy dużo natki pietruszki i 2-3 łodygi selera, całość myjemy i następnie tą zieleninę wpychamy do wnętrza kurczaka, napychając prawie do pełna.

Parzenie.
Tak wypełnionego kurczaka wkładamy do wody o temp. 85 - 90 st.C i parzymy przez około. 10 min. Następnie obniżamy temperaturę wody do około 75 - 80 st.C i parzymy do osiągnięcia wewnątrz najgrubszego mięśnia t j. piersi, temp. 72 st. C

Studzenie.
Kurczaka wyjmujemy ostrożnie żeby nie uszkodzić kładziemy , wyjmujemy zieleninę ze środka kurczaka (ew można poczekać aż ostygnie - będzie prościej) i wędzimy. Kurczaki wieszamy za skrzydełka tak że skrzydełka są rozłożone.

Wędzimy :
Rozgrzewamy wędzarnię do temp. 45 - 50 st.C i wędzimy do momentu, gdy skórka jest podgrzana i robi się lekko mazista. Zaczynamy wtedy wędzić gęstym dymem - w praktyce przykrywamy wędzarnię zostawiając mały otwór na ujście dymu.
Wędzimy na kolor jaki sobie życzymy. Kurczak po uwędzeniu nadaje się jeszcze gorący i pachnący, do spożywania.

Ew. inny sposób : 3 godziny w temperaturze 35 C°. Ostatnie pół godziny temperatura do 70 C°.

komentarze

Komentarze


lista komentarzy

  • Haki do wędzenia kurczaka oraz mięs i ryb podaje nr. tel.88 437 47 89 artbiuro@tlen.pl

    art / 2013-06-12 12:20:13
  • Doskonały...

    Jarek / 2011-05-15 12:51:58
  • To jest rewelacyjny przepis, przepyszne - próbowałem na kilka sposobów ale to ten jest właściwy - lepsze niż ze sklepu.

    waldemar / 2011-03-12 18:17:45
Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod