Nawigacja

- Kury, kurczaki - drób - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Roladki z piersi z kurczaka na parze<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Podudzie z kurczaka na makaronie

Kurczak wędzony

Wędzimy kurczaka, w sklepach sprzedawany jako zakąska piwna - doskonale się nadaje :)

Składniki na Kurczak wędzony

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1 szt kurczak
200 gram sól
2 litr woda
natka pietruszki
seler nać

Przepis Kurczak wędzony

Przepis Przygotowanie kurczaka.
Usuwamy pozostałości piór, odcinamy szyjkę, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka.

Peklowanie - ja pekluje samą solą,
solankę o stężeniu ok 10% 100 gram soli na 1 litr wody.
Pozostawiamy w chłodzie (lodówka lub piwnica) 18 - 24 godz.


Przygotowanie do parzenia.
Przygotowujemy dużo natki pietruszki i 2-3 łodygi selera, całość myjemy i następnie tą zieleninę wpychamy do wnętrza kurczaka, napychając prawie do pełna.

Parzenie.
Tak wypełnionego kurczaka wkładamy do wody o temp. 85 - 90 st.C i parzymy przez około. 10 min. Następnie obniżamy temperaturę wody do około 75 - 80 st.C i parzymy do osiągnięcia wewnątrz najgrubszego mięśnia t j. piersi, temp. 72 st. C

Studzenie.
Kurczaka wyjmujemy ostrożnie żeby nie uszkodzić kładziemy , wyjmujemy zieleninę ze środka kurczaka (ew można poczekać aż ostygnie - będzie prościej) i wędzimy. Kurczaki wieszamy za skrzydełka tak że skrzydełka są rozłożone.

Wędzimy :
Rozgrzewamy wędzarnię do temp. 45 - 50 st.C i wędzimy do momentu, gdy skórka jest podgrzana i robi się lekko mazista. Zaczynamy wtedy wędzić gęstym dymem - w praktyce przykrywamy wędzarnię zostawiając mały otwór na ujście dymu.
Wędzimy na kolor jaki sobie życzymy. Kurczak po uwędzeniu nadaje się jeszcze gorący i pachnący, do spożywania.

Ew. inny sposób : 3 godziny w temperaturze 35 C°. Ostatnie pół godziny temperatura do 70 C°.

komentarze

Komentarze


lista komentarzy

  • Haki do wędzenia kurczaka oraz mięs i ryb podaje nr. tel.88 437 47 89 artbiuro@tlen.pl

    art / 2013-06-12 12:20:13
  • Doskonały...

    Jarek / 2011-05-15 12:51:58
  • To jest rewelacyjny przepis, przepyszne - próbowałem na kilka sposobów ale to ten jest właściwy - lepsze niż ze sklepu.

    waldemar / 2011-03-12 18:17:45
Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod