Nawigacja

- Nalewki - alkohol - Napoje

W tej kategorii poprzedni przepis Nalewka ziołowa gorzka<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Nalewka wiśniowa III

Nalewka z lipy

Składniki na Nalewka z lipy

koszyk zakupów ilość jm produkt info
2 szklanka miód
2 szklanka i 50 ml spirytusu 96%
2 szt oździki
1.5 szklanka kwiatów lipy
7 dkg imeta (
0.5 szt cytryna

Przepis Nalewka z lipy

Przepis Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotować miodówkę: zagotować 2 szkl. wody z goździkami, wodę przestudzić, dodać miód, dobrze wymieszać, wlać 2 szkl. spirytusu, ponownie wymieszać, przelać do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie (wstrząsać słojem co 3 - 4 dni). Następnie dodać kwiaty lipy i odstawić nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i przelać do butelki. Limetę wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać gorącą wodą. Z połowy owocu ściąć cienko skórkę (bez albedo) w małym słoiczku zalać 50 ml spirytusu. Zostawić na 2 dni. 2 łyżeczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wlać do nalewki wraz z przesączonym przez gazę sokiem z całej limety i 0.5 cytryny, dobrze wymieszać i odstawić na 3 tygodnie do sklarowania. Następnie zlać nalewkę znad osadu, osad przesączyć przez bibułę filtracyjną i połączyć z nalewką. Nalewka powinna dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 6 miesięcy.
Składniki

2 szkl. płynnego miodu lipowego,2 szkl. i 50 ml spirytusu 96%,2 goździki,1.5 szkl. kwiatów lipy,1 limeta (7 dkg),0.5 cytryny (5 dkg).

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod