Nawigacja

- Nalewki - alkohol - Napoje

W tej kategorii poprzedni przepis Nalewka z czarnego bzu<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Nalewka z lipy

Nalewka ziołowa gorzka

Składniki na Nalewka ziołowa gorzka

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1 łyżeczki płaska łyżeczka nasion anyżu (
1 łyżeczki łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla (
1 szt cynamon 2cm
0.75 łyżeczki kory dębowej (
0.75 łyżeczki korzenia fiołkowego (kłącza kosaćca -
0.25 łyżeczki małej gałki muszkatołowej (
1 łyżeczki imbir
2 szt oździki
0.5 łyżeczki kardamonu (
1 łyżeczki łyżeczka kłączy tataraku
0.75 łyżeczki liść mięty pieprzowej
2 gram pomarańcze skórki
1.5 gram cytryna
350 ml spirytusu 70%
1 litr spirytusu 96%
2 łyżki miód

Przepis Nalewka ziołowa gorzka

Przepis Odważone korzenie, zioła i przyprawy włożyć do słoja pojemności 0.5 l, zalać spirytusem 70%, szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 10 dni. Następnie przesączyć nalew do butelki i odstawić znów w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc. Miód rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, wlać do 96% spirytusu wraz ze 100 ml nalewu oraz 4 szkl. zimnej przegotowanej wody. Wymieszać wstrząsając i przelać do butelek. Zamknąć i odstawić na 10 dni w ciemne miejsce.
Składniki

1 płaska łyżeczka nasion anyżu (1.5 g),1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla (1.5 g),1 kawałek cynamonu (2 cm),2/3 łyżeczki kory dębowej (0.5 g),2/3 łyżeczki korzenia fiołkowego (kłącza kosaćca - 0.5 g),0.25 małej gałki muszkatołowej (1 g),1 płaska łyżeczka mielonego imbiru (1 g),2 goździki,0.5 łyżeczki kardamonu (0.5 g),1 łyżeczka kłączy tataraku,2/3 łyżeczki liści mięty pieprzowej (0.5 g),2 g suszonej skórki pomarańczowej,1.5 g suszonej skórki cytrynowej,350 ml spirytusu 70%,1 l spirytusu 96%,2 łyżki miodu.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod