Nawigacja

- Dzik - dziczyzna - mięso

W tej kategorii poprzedni przepis Pieczeń z kulki dzika<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Polędwica z dzika

Pieczona, aromatyczna szynka z dzika

Składniki na Pieczona, aromatyczna szynka z dzika

koszyk zakupów ilość jm produkt info
- 1 1 - 1
5 kg peklowanej szynki z dzika 5 kg peklowanej szynki z dzika
10 dkg tłuszczu 10 dag tłuszczu

Przepis Pieczona, aromatyczna szynka z dzika

Przepis Peklowaną szynkę opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osączyć, goździki wbić (naszpikować) w szynkę, obtoczyć w przesianej bułce tartej, dłońmi dobrze wgnieść bułkę w szynkę, aby dobrze przykleiła się. W brytfannie roztopić tłuszcz, włożyć szynkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kiedy szynka ładnie zrumieni się podlać wrzącą wodą i dalej piec często skrapiając mięso wytwarzającym się sosem. Pod koniec pieczenia dodać utartą skórkę z cytryny. Upieczoną szynkę wyjąć, pokrajać w poprzek włókien w grubsze plastry i podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków, frytek, ostrych surówek i sałatek. Można upieczoną szynkę podawać na zimno: po upieczeniu wyjąć z brytfanny, ochłodzić, wstawić do chłodnego miejsca aby stężała, tuż przed podaniem do jedzenia szynkę pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przybrać owocami marynowanymi lub z kompotu, zieloną sałatą. Oddzielnie podać ćwikłę lub zimny sos.
Składniki

1 - 1,5 kg peklowanej szynki z dzika,10 dag tłuszczu,tarta bułka,kilka goździków,pół łyżeczki utartej skórki z cytryny.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod