Nawigacja

- Placki - Ciasta

W tej kategorii poprzedni przepis Proziaki II<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku

Proziaki I

Składniki na Proziaki I

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1 kg mąka pszenna 1 kg mąki pszennej
20 dkg - 20 -
jajko 1 całe jajo
żółtko 2 żółtka
1 łyżeczka soli
cukier 1 łyżeczka cukru
łyżeczka sody 1 łyżeczka sody

Przepis Proziaki I

Przepis Wszystkie składniki zarobić kwaśnym mlekiem. Uformować gruby wałek. Kroić z niego 1.5 cm plastry, lekko rozwałkować na grubość 1 cm. Piec wolno z obu stron na skraju blachy kuchennej, tak by nie przypalić. Wspaniale smakuje z masłem, popijane mlekiem lub kawą z mlekiem.Proziaki były bardzo często przygotowywane przez nasze mamy, bo sposób ich przyrządzania był prosty i nie zabierał zbyt dużo czasu. Obecnie można je również piec na kuchence gazowej ustawiając na niej blaszkę.
Składniki

1 kg mąki pszennej,20 - 30 dkg sera białego (rozdrobnionego),1 całe jajo,2 żółtka,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka sody,kwaśne mleko (ok. 1 l).

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod