Nawigacja

- Pstrąg - Ryby

W tej kategorii poprzedni przepis Pstrąg pieczony w pergaminie<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Pstrąg pieczony w folli aluminowej

Pstrąg wędzony

Wędzimy pstrągi na średniej temperaturze

Składniki na Pstrąg wędzony

koszyk zakupów ilość jm produkt info
4 szt pstrąg
150 gram sól
2 litr woda

Przepis Pstrąg wędzony

Przepis Oczyszczone i wypatroszone pstrągi wkładamy do solanki na min 12 godzin -może być kilka dni. Do lodówki lub zimnej piwnicy kila do kilkunastu stopni.

Solankę wykonujemy metodą na jajko (ok 80 gram/litr - jak jajko zanurzone w solance zaczyna wypływać jest ok)

Wyciągamy ryby z solanki, suszymy jak każde ryby baardzo dokładnie (najlepiej przewiewne zacienione miejsce jak takim dysponujemy (może być wiatr z farelki)

Rybki wieszamy na specjalnych hakach do ryb - bardzo łatwo spadają zwłaszcza w wyższych temperaturach, hak można zrobić samodzielnie z drutu, chodzi żeby miał kilka zaczepów. (dla bezpieczeństwa i tak można pod nim o ile mamy możliwość dać ruszt na który ew. spadnie.)

Jak nie mamy haków układamy na ruszcie jak to miało miejsce tym razem.

Wędzimy w średniej temperaturze 30 -70 stopni aż będą ładnie uwędzone - ok 3-4 godziny.

Świeżo Pstrągi wędzone są pyszne, najlepsze większe okazy. (do wędzenie najlepsze są ryby lekko tłuste)

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod