Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Pstrąg wędzony (Pstrąg ,Ryby ) ...

Nawigacja

- Pstrąg - Ryby

W tej kategorii poprzedni przepis Pstrąg pieczony w pergaminie<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Pstrąg pieczony w folli aluminowej

Pstrąg wędzony

Wędzimy pstrągi na średniej temperaturze

Składniki na Pstrąg wędzony

koszyk zakupów ilość jm produkt info
4 szt pstrąg
150 gram sól
2 litr woda

Przepis Pstrąg wędzony

Przepis Oczyszczone i wypatroszone pstrągi wkładamy do solanki na min 12 godzin -może być kilka dni. Do lodówki lub zimnej piwnicy kila do kilkunastu stopni.

Solankę wykonujemy metodą na jajko (ok 80 gram/litr - jak jajko zanurzone w solance zaczyna wypływać jest ok)

Wyciągamy ryby z solanki, suszymy jak każde ryby baardzo dokładnie (najlepiej przewiewne zacienione miejsce jak takim dysponujemy (może być wiatr z farelki)

Rybki wieszamy na specjalnych hakach do ryb - bardzo łatwo spadają zwłaszcza w wyższych temperaturach, hak można zrobić samodzielnie z drutu, chodzi żeby miał kilka zaczepów. (dla bezpieczeństwa i tak można pod nim o ile mamy możliwość dać ruszt na który ew. spadnie.)

Jak nie mamy haków układamy na ruszcie jak to miało miejsce tym razem.

Wędzimy w średniej temperaturze 30 -70 stopni aż będą ładnie uwędzone - ok 3-4 godziny.

Świeżo Pstrągi wędzone są pyszne, najlepsze większe okazy. (do wędzenie najlepsze są ryby lekko tłuste)

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod