Nawigacja

- Pieczywo - Ciasta

W tej kategorii poprzedni przepis Chleb pszenny drożdżowy<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Zakwas na chleb - rozczyn chlebowy

Rogaliki z ciasta topielca

Składniki na Rogaliki z ciasta topielca

koszyk zakupów ilość jm produkt info
2 szklanka mąka pszenna 2 szkl. mąki pszennej
jajko 2 jaja
1 szklanka mleko 1/3 szkl. mleka
2 łyżki śmietana 2 łyżki śmietany
12 dkg 12 dkg masła
1 szklanka cukier 1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy 1 paczka cukru waniliowego
5 dkg drożdże 5 dkg drożdży
30 dkg marmolady 30 dkg marmolady
2 łyżki pomarańcze skórki 2 łyżki skórki pomarańczowej

Przepis Rogaliki z ciasta topielca

Przepis Mleko, śmietanę, łyżkę cukru i drożdże połączyć razem i dokładnie rozetrzeć. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej całe jaja (przedtem umyte) i rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać dodając równocześnie stopione, wystudzone masło i szczyptę soli. Ciasto zagnieść w kulę i włożyć do garnka z zimną wodą. Woda powinna przykrywać ciasto. W między czasie marmoladę wymieszać z posiekaną skórka pomarańczową i drobno posiekanymi orzechami. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody należy je wyjąć, osuszyć w czystej ściereczce, dodać cukier i cukier waniliowy i ponownie zarobić. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować, wykrawać trójkąty, nadziewać je przygotowaną masą i zwijać rogaliki. Przed włożeniem do pieca, wierzch posmarować rozmąconym jajem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Składniki

2 szkl. mąki pszennej,2 jaja,1/3 szkl. mleka,2 łyżki śmietany,12 dkg masła,1/2 szkl. cukru,1 łyżka cukru,1 paczka cukru waniliowego,5 dkg drożdży,30 dkg marmolady,2 łyżki skórki pomarańczowej,kandyzowanej,5 dkg orzechów laskowych,sól.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod