Nawigacja

- Szczupak - Ryby

W tej kategorii poprzedni przepis Szczupak po cygańsku<<<<<<<<<

Szczupak po mazursku

Składniki na Szczupak po mazursku

koszyk zakupów ilość jm produkt info
1 szt szczupak
50 dkg kapusta biała
15 dkg grzyby
5 dkg boczku
2 szt cebula
1 szt jabłko
1 łyżki przecieru
2 łyżki ser żółty
2 łyżki siekanej natki
1 łyżki mąka pszenna
1 łyżki oliwa (olej)
szczypta cukru,sól,pieprz.

Przepis Szczupak po mazursku

Przepis Szczupaka spraw, odcinając łeb, ogon i płetwy. Mięso natrzyj solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Z łba, ogona i płetw ugotuj wywar i od razu go przecedź. Drobno pokrojoną cebulę i grzyby przesmaż na pokrojonym w kostkę boczku.Do płaskiego rondla włóż drobno posiekaną kapustę, pokrojone w plastry winne jabłko, dodaj przesmażoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej przecedzonym wywarem z ryby i ugotuj razem na niewielkim ogniu. Potem dopraw solą oraz pieprzem, przecierem pomidorowym i cukrem, wymieszaj i podduś przez klika minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.Pokrojonego na dzwonka szczupaka oprósz mąką, usmaż na silnie rozgrzanym oleju, ułóż w żaroodpornym półmisku, przykryj uduszoną kapustą, posyp utartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 min.Zanim podasz rybę - posyp ją posiekaną natką pietruszki.
Składniki

Szczupak średniej wielkości,50 dag białej kapusty,15 dag świeżych grzybów (mogą być pieczarki),5 dag chudego boczku,2 cebule,winne jabłko,łyżka przecieru pomidorowego,2 łyżki startego żółtego sera,2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,po łyżce mąki i oleju,szczypta cukru,sól,pieprz.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod