Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Wystąpił błąd bazy danych. Administrator serwisu został powiadomiony automatycznie.

Zupa solianka (Kuchnia rosyjska ,Zagraniczne ) ...

Nawigacja

- Kuchnia rosyjska - Zagraniczne

W tej kategorii poprzedni przepis Barszcz moskiewski<<<<<<<<< --->>>>>>>>>następny przepis Kalteszal

Zupa solianka

Przepis Zupa solianka

Przepis Są dwie szkoły.Jedna każe wszelkie gatunki mięsa pokroić w paseczki i przesmażyć na oleju wraz z posiekaną cebulą. Osobno pokroić i przesmażyć wędlinę, a następnie zalać wszystkie smażone składniki 2 l wywaru lub po prostu zimnej wody i gotować przez 0.5 h.Receptura jest zbliżona do Boeuf Stroganowa: do garnka z ugotowanym mięsem dodać przesmażony na maśle (0.5 kostki) koncentrat i czosnek, dolać wino, dodać przyprawy, a na koniec dorzucić ogórki: obrane, pokrojone w paseczki i uduszone na reszcie masła. Do talerza włożyć kilka oliwek, łyżkę śmietany, kawałeczki obranej i drobno pokrojonej cytryny. Całość zalać zupą.Druga szkoła każe osobno ugotować wołowinę z zielem angielskim, kminkiem i pieprzem (również gotować 0.5 h), następnie dodać włoszczyznę i przesmażoną cebulę oraz pozostałe mięso. Mięso można pokroić po ugotowaniu.Do garnka wrzucić ugotowane i pokrojone mięso, oliwki, pokrojone jarzyny oraz wędlinę i podduszone na maśle ogórki. Całość razem gotować.Solankę podawano często z cynaderkami cielęcymi, posypaną zieleniną i z dodatkiem chleba. Jak widać nie jest to wiktuał z wiejskiego stołu (nazwa pochodzi od "sieło", czyli wieś).
Składniki

600 g mięsa (wołowiny oraz wieprzowiny i cielęciny) - w grę wchodzą głównie mięsa dość szlachetne - może też być mięso z drobiu,100 g szynki - dobrej wędzonki itp.,3 kiszone ogórki - ew. 1 konserwowy,2 cebule,kostka masła,4 łyżki śmietany,20 oliwek (zielonych),kilka łyżek przecieru pomidorowego,100 ml białego wytrawnego wina,50 g oleju,kilka ząbków czosnku,cytryna,ew. mały pęczek włoszczyzny,ziele angielskie,kminek,sól,pieprz.

komentarze

Komentarze


Napisz nowy komentarz

autor

email

treść

informuj mnie o odpowiedziach


kod